Hoe proberen we ons doel te bereiken?

Met enige regelmaat geeft de stichting publicaties uit in de vorm van boeken, brochures en prentkaarten. Met name op dit laatste gebied is ‘Levende Molens’ erg actief. Vanaf 1986 tot nu zijn al meer dan 1.300 verschillende ansichtkaarten verschenen, zowel in kleur als zwart-wit en zowel van Nederlandse als van Belgische wind-, water- en rosmolens. Vermoedelijk is de stichting hiermee de grootste uitgever van molenansichten in Europa en misschien zelfs ter wereld! De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat een deel van deze kaarten is uitgegeven als coproductie, dus in samenwerking met bijvoorbeeld een gemeentebestuur, toeristische dienst of molenaar.

Voorts houden wij lezingen en voordrachten voor scholen en verenigingen. Je kunt hier – elders op deze website – alles over lezen in de speciale rubriek die aan dit onderwerp is gewijd.

De stichting kan gevraagd of ongevraagd advies geven bij zaken waarbij de molen een rol speelt, met name bij biotoopkwesties en restauraties.

Restauratieprojecten worden ook ondersteund met – uiteraard bescheiden – giften, variërend van honderd tot vijfhonderd euro. Dat wordt vaak gezien als een druppel op de gloeiende plaat, maar alle kleine beetjes helpen en de eigenaar van een molen is er vaak erg blij mee. Belangrijker nog dan de financiële steun is misschien wel het morele duwtje in de rug dat de begunstigde hierdoor ervaart. Zo hebben we al een bijdrage geleverd aan initiatieven in Schiedam (waar we de allereerste ‘bouwsteen’ kochten voor de wederopbouw van molen ‘De Palmboom’), in Zuid-Beijerland (voor het herstel van de schade na een brand in molen ‘Landzigt’), in Halsteren (voor het opknappen van de zeilen van de ‘Sancto Antonio’ – zie onderstaande foto), in Etten-Leur (voor de herbouw van molen ‘De Lelie’), in Etikhove (herbouw Bossenaremolen), in Gistel (restauratie van ‘De Merelaan’) en in Wambeek (restauratiewerken aan de watermolen van Klapscheut).

Daarnaast wordt een bezoekerscentrum open gehouden waar een schat aan documentatie te vinden is die in de loop der jaren werd verzameld. Je vindt er onder meer een uitgebreide bibliotheek, een fotoarchief/diatheek (gedeeltelijk gedigitaliseerd), een knipselarchief en schaalmodellen van molens. (*) Deze collectie groeit nog steeds. In ons molencentrum worden ook boeken en kaarten te koop aangeboden aan schappelijke prijzen.

De stichting publiceert ieder kwartaal een Uitgavenlijst, waarin de nieuwste aanwinsten op gebied van o.a. molenboeken en -prentkaarten worden gepresenteerd. Ook is er een driemaandelijkse Nieuwsbrief voor al onze donateurs en sympathisanten.

(*) We waren genoodzaakt om een deel van deze collectie voorlopig onder te brengen bij het Provinciaal Molenmuseum MOLA in Wachtebeke (België). Sinds 2021 staat alles weer op één plek: het Bakkerijmuseum in Geel. In de toekomst zullen deze verzamelingen toegankelijk worden gemaakt zodat ze kunnen worden geraadpleegd. 

Frans Moerland, de inmiddels overleden molenaar van de “Sancto Antonio” in Halsteren, ontvangt uit handen van enkele bestuursleden een cheque voor het opknappen van zijn molenzeilen. Van links naar rechts: Niek van Eekelen, de heer Moerland, John Verpaalen en Willem Bastiaanse.

Come Visit us This Weekend