Op zaterdag 1 oktober 2022 vond een feestelijke bijeenkomst plaats in stellingmolen De Twee Gebroeders in Roosendaal, die in 1872 – dus honderdvijftig jaar geleden – gebouwd werd. Ook het Gilde van Vrijwillige Molenaars heeft in 2022 een feestje te vieren dankzij het feit, dat het vijftig jaar geleden werd opgericht. Daar wordt in alle provincies aandacht aan besteed met een eigen jubileummaand. In oktober is de provincie Noord-Brabant aan de beurt. Het bestuur van de afdeling NoordBrabant had de Roosendaalse burgemeester Han van Midden uitgenodigd om de openingsceremonie te verrichten. Van Midden onthulde daarop een speciaal ontworpen affiche en plaatste er zijn handtekening op.
De burgemeester had ook nog een verrassing in petto. De niets vermoedende Niek van Eekelen werd na het nuttigen van een ‘Gildebittertje’ uitgenodigd om naar voren te komen, waarna Niek door de eerste burger van Roosendaal uitvoerig werd geprezen om zijn vele verdiensten als molenaar op verschillende windmolens in West-Brabant gedurende veertig jaar, als instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en als bestuurslid van Stichting Levende Molens. Aan het eind van dat betoog kreeg Niek te horen dat ‘het Zijne Koninklijke Hoogheid had behaagd om hem te benoemen als lid in de Orde van Oranje Nassau,’ waarna hem de bijhorende versierselen werden opgespeld.

Niek was totaal verbouwereerd en onder luid applaus van de vele aanwezigen dankte hij de burgemeester voor de bijzondere onderscheiding. Daarna was er onderin de molen nog een gezellig samenzijn. Iedereen werd getrakteerd op koffie of thee en een tompouce met het logo van het molenaarsgilde.

Natuurlijk willen we Niek van harte feliciteren met de bijzondere blijk van maatschappelijke waardering die hem ten deel is gevallen.