Op dinsdag 7 en woensdag 8 juli is een groepje van vijf vrijwilligers aan de slag gegaan in ons nieuwe molencentrum in Geel. Om het risico op besmetting met het coronavirus zo beperkt mogelijk te houden, werd deze ploeg bewust klein gehouden. Dat was ook de reden dat de werkzaamheden pas maanden later dan gepland een aanvang namen.

Jaap de Jonge, Gerard Sturkenboom, Paulus van Roemburg, John Verpaalen en Peter Munnik meldden zich dinsdag om 10:00 uur bij Leo Struyven, eigenaar van het Bakkerijmuseum in Geel, die hen verwelkomde met koffie en thee. Gerard had een verse taart meegebracht die door de aanwezigen met smaak werd verorberd. Daarna gingen de molenvrienden aan de slag op de zolder van het museum, waar het bezoekerscentrum moet komen.

Jaap heeft hier het elektronische gedeelte voor zijn rekening genomen met de aanleg van extra verlichting en een stopcontact. Gerard en Paulus hebben de zolder geïsoleerd door de spanten op te vullen met dikke stukken gerecupereerd isolatiemateriaal. Peter heeft eigenhandig een vijftiental opbergrekken gemonteerd en John hield zich bezig met opruimen, stofzuigen en een eerste ordening van de vele verhuisdozen die hier vorig jaar naar toe werden gebracht.

Leo Struyven en zijn echtgenote zorgden tussendoor voor heerlijke maaltijden, met onder meer vers gebakken brood uit de hout gestookte oven van het museum. ’s Avonds werden we verwend met een pan Vlaams stoofvlees met frieten en salades. Natuurlijk was er voor de liefhebbers een fris Belgisch biertje.

Bij een volgende gelegenheid zullen de wanden netjes worden afgetimmerd en zullen er tegels worden gelegd op de nu nog ruwe betonvloer. Ook wordt er een verlaagd plafond in de ruimte aangebracht en zal de verlichting verder worden verbeterd. Na een flinke schoonmaakbeurt zullen de rekken worden geplaatst waarop de boeken en prentkaarten overzichtelijk gesorteerd kunnen worden.

Vrijwilligers voor deze werkzaamheden zijn uiteraard altijd welkom. Zij kunnen rekenen op een volledige vergoeding van de gemaakte reis- en verblijfkosten.

Wordt vervolgd!