In de periode 2015-2017 heeft Stichting Levende Molens maar liefst 100 verschillende ansichtkaarten uitgegeven waarop een bestaande of verdwenen rosmolen is afgebeeld. Soms zijn het recente opnamen maar er zijn ook enkele zeer oude foto’s bij, vanaf ca. 1900.

Vijftig kaarten zijn gewijd aan Nederlandse rosmolens uit vrijwel alle provincies. Het zijn voornamelijk karnhuisjes, maar ook graanmolens, grutterijen, oliemolens en een wasserijrosmolen passeren de revue. Er is zelfs een zeer zeldzame opname bij van een (verdwenen) meekraprosmolen. Sommige afbeeldingen zijn in kleur, de meeste zijn in sepia of zwart-wit.

De andere vijftig kaarten laten een Vlaamse rosmolen zien. Hierbij zijn de provincies West- en Oost-Vlaanderen het best vertegenwoordigd. De meeste exemplaren zijn (waren) in gebruik als graanmolen, soms gecombineerd met een karninrichting. Ook worden enkele oliemolens getoond.

We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk foto’s te tonen van rosmolens in bedrijf, dus met een werkend paard. Dat is in bijna 20% van de gevallen gelukt!

De kaarten zijn uitgegeven op het formaat A6 (105×148 mm) op stevig karton en in een beperkte oplage van slechts 100 exemplaren.

Meer weten? Neem even contact met ons op!

Zeldzaam beeld van de rosmolen in wasserij Gehrels te Overveen bij Bloemendaal (N.H.)

(Opname: 1933 – Collectie: Noord-Hollands Archief)